maandag 30 maart 2015

Paas inspiratie

Pasen staat voor de deur en daarom geven we je graag wat inspiratie voor de styling van je huis, de eieren en gewoon wat fijne plaatjes tussendoor. Voor mij is het al jaren geleden dat ik eieren geverfd heb en dan kleurde ik gewoon wat leuks met een viltstift (soms zelfs met behulp van malletjes die bij de stiften geleverd werden) of ik kliederde een beetje met waterverf. Maar er zijn een heleboel mensen die hele kunstwerkjes van de paaseieren maken, bleek toen ik eens een rondje plaatjes ging zoeken. We hebben de leukste versies voor je op een rijtje gezet hieronder. 

Een van de leuke ideeën die ik tegenkwam is een grafische versiering. Met een zwarte viltstift op een wit ei heb je al snel zo'n resultaat, vooral als je je patroon netjes uitwerkt. Ook met kleur kan je een grafisch effect krijgen, door het ei bijvoorbeeld in strakke banen te schilderen.  Een andere optie is de eieren 'aan te kleden' met papieren attributen. Hierdoor heb je snel een groots resultaat (en je hoeft er niet eens netjes voor te kunnen schilderen, best wel fijn dus). Je kan met kleine attributen een karakter maken van je ei. Zo heb je al snel een hele hofhouding op je ontbijttafel staan bijvoorbeeld.


Met natuurlijke verfstoffen kan je ook heel mooi eieren verven. Gebruik bijvoorbeeld gele of rode uienschillen, bietjes of rode kool tijdens het koken. Hoe langer je het in laat trekken hoe dieper de kleur over het algemeen wordt. Het toevoegen van azijn kan de kleuren ook nog doen veranderen. Lees er meer over op deze website.

Je kan ook met andere materialen je eieren mooi maken natuurlijk. Zoals bloemen, blaadjes, veertjes en andere dingen uit de natuur. Heel simpel om te doen, maar het ziet er meteen al mooi uit.Als je de smaak nu echt te pakken hebt, dan kan je natuurlijk ook voor een echt kunstwerkje op je ei gaan, zoals op de plaatjes hieronder. Bijna zonde op om te eten!


Het paasontbijt, of de paasbrunch is een goede gelegenheid om de tafel mooi aan te kleden en, als je dan toch bezig bent, ook meteen de rest van je huis te stylen. Hieronder een aantal foto's ter inspiratie.
Door mooie takken in huis te halen (bijvoorbeeld magnolia, Palmpasen, fuchsia, katjes of alle andere bloesemtakken) heb je snel effect. Met eitjes in de takken heb je natuurlijk al snel een paasgevoel. Combineer je de takken met kleurige bloemen, dan heb je een instant lente gevoel binnen. Nu maar hopen dat het weer daar aan mee doet!
Pastelkleuren passen altijd goed bij pasen (en de lente). Maar voor een wat frisser resultaat is het ook erg leuk om wat fellere kleuren te gebruiken, zoals appeltjes groen, knalgeel of, als je de smaak echt te pakken hebt, neonkleuren. Juist in combinatie met pastelkleuren en zwart & wit zorgt dit voor een originele styling. Doe vooral wat je zelf het leukste vindt, maar wees niet bang om eens iets nieuws te proberen! 


Naast eieren hoort de paashaas ook bij Pasen. Ik vroeg me af waarom dat zo was, dus ik was van plan om het uit te zoeken.... maar wat blijkt? Die paashaas is zeer mysterieus! Er zijn allerlei verhalen om zijn aanwezigheid tijdens Pasen te verklaren, maar ze zijn allemaal anders en aan alle verklaringen wordt ook nog eens getwijfeld.... Er is het verhaal dat er lang geleden een paasvogel was die iets gedaan had wat niet mocht en daarom in een haas is veranderd en nog maar één keer per jaar eieren mocht leggen, tijdens Pasen. Dan is er het verhaal van de oude Germaanse lentegodin Ostara die een ziek vogeltje wilde redden dat bijna aan de kou bezweken was, omdat de godin dat jaar iets te laat was met de lente. Door de kou kon het vogeltje niet meer vliegen en dus veranderde ze het in een haas, die één dag per jaar eieren kon leggen, op de dag dat Ostara vereerd werd. 
En waarom de haas aan Pasen is gekoppeld? Dat is ook nog niet helemaal duidelijk. De verklaring dat de heidense rituelen aan het christelijke verhaal zijn gekoppeld hoor je vaak, maar blijkbaar zijn wetenschappers daar ook nog niet over uit....

Het maakt eigenlijk niet heel veel uit waar hij nou vandaan komt, een haas (al dan niet van chocola) hoort tegenwoordig bij Pasen. Hou je niet van de cliché paashaasjes, dan hebben we een aantal mooie haas-plaatjes gevonden, zodat je op een subtiele manier je interieur in paasstemming kan brengen (en ze hoeven natuurlijk niet meteen na Pasen weer de deur uit)


Hopelijk hebben jullie nu veel nieuwe ideeën opgedaan om creatief Pasen in te gaan. Fijne paasdagen allemaal!