woensdag 8 april 2015

Indoor jungle!

Buiten wordt het al elke dag ietsjes groener. Heel fijn, maar het is ook heel fijn om veel groen binnen te hebben. Met veel planten in huis kan je een gevarieerd en levendig interieur maken. En het is ook nog eens goed voor de lucht in je huis. Kom je niet verder dan een paar geraniums voor het raam? Lees dan nog even door, we geven je hieronder een heleboel tips om een echte jungle van je kamer of huis te maken!

Vind je het nog een beetje spanned, zo'n indoor jungle? Begin dan gewoon klein. Ga eens naar een tuincentum of kwekerij in de buurt en zoek, gewoon op gevoel, een aantal planten uit die je mooi vindt. Juist een combinatie van verschillende kleuren, vormen en maten zorgt voor een levendig interieur. Als je alle planten bij elkaar zet, heb je meteen een groen accent in je kamer. Zo kun je makkelijk kleine planten combineren, die anders in een ruimte een beetje zouden weg vallen als ze allemaal los staan. 
Je kan een speciaal meubel gebruiken waarop je alle planten bij elkaar zet, zoals een dressoir, tafeltje of karretje. Je kan alle planten in eenzelfde pot zetten, maar het is leuker om te variëren in de kleuren en materialen van de potten. Als je de kleuren in dezelfde toonsoort (ton-sur-ton) kiest, dan wordt het een mooi geheel, zonder dat het saai wordt (natuurlijk mag je ook allerlei verschillende kleuren potten gebruiken, dan wordt het nog kleurrijker!)

Een mooie combinatie van verschillende vormen bladeren en potten in dezelfde kleursoort

Zet al je planten op één tafel voor een groen accent. Verschillende hoogtes maakt het geheel extra levendig

Je kan ook variëren in de hoogte waarop een plant staat, door bijvoorbeeld een bankje of stoel te gebruiken

Door alle planten op een karretje te zetten creëer je meteen hoogte en je kan je planten ook nog verplaatsen!

Door de groene verf en het behang met bloemen creëer je met een groep planten meteen een botanisch gevoel in je kamer of  huis

Door een behang met groen erin te combineren met een aantal planten heb je meteen al een hele groene sfeer in huis. Zet de planten op verschillende hoogtes, dat maakt het net wat spannender.

Was je eerste gedachte bij deze mooie plaatjes: "Leuk, maar ik heb geen groene vingers, geen enkele plant blijft leven bij mij"? Zelfs dan zijn er opties en dan hebben we het nog niet eens over plastic planten :)
Vetplanten hebben erg weinig onderhoud nodig. De laatste tijd zien we heel veel soorten cactussen en succulenten voorbij komen en een aantal daarvan zijn nu ook bij de tuincentra verkrijgbaar (Helaas heb ik zelf nog niet al die mooie vormen en kleuren kunnen vinden, dus als je tips hebt waar ze wel verkrijgbaar zijn dan hoor ik dat graag!) Deze planten vragen niet om veel verzorging, ze willen alleen graag op een lichte plaats staan en zo af en toe water krijgen (geen moeilijke bemestingsschema etc). 
Succulenten zijn er in een heleboel, kleurrijke vormen en maten, ze kunnen prachtig zijn als ze alleen staan, maar ze zijn ook heel mooi met elkaar of met cactussen te combineren.

Succulenten: mooie vormen en kleuren!

Veel kleine plantjes op één schaal geeft een sterker beeld dan allemaal losse plantjes.

Ook cactussen zijn er in allerlei vormen en kleuren

De kleuren van succulenten: van mooie vergrijsde en pastelgroenen en naar roze-paars en zilverblauw.

Met deze succulenten kan je heel mooi een open terrarium maken. Een terrarium is een glazen container waar je verschillende planten inzet en kan open of gesloten zijn. Het verhaal gaat dat het terrarium in 1842 uitgevonden werd door Nathaniel Bagshaw Ward. Of eigenlijk door het toeval, Nathaniel hield erg van het bestuderen van insecten en liet op een gegeven moment een glazen potje onbewaakt en niet afgesloten achter. Een zaadje van een varen ging erin groeien, werd een plant en toen hij dat zag was het idee van een terrarium geboren. In de Victoriaanse tijd waren ze erg populair. Het verhaal gaat dat Nathaniel door timmermannen terraria liet maken met daarin Britse planten. Deze terraria liet hij dan verschepen naar Sidney, Australië en daar kwamen de planten levend aan, na een hele lange zeereis. Dit komt door het gesloten watersysteem in een terrarium. Vochtigheid van de plant en de aarde verdampt door de verhoogde temperatuur binnen in het terrarium. Deze waterdamp condenseert op de glazen wanden en valt dan uiteindelijk weer terug op de plant en de aarde, waardoor de plant genoeg water heeft om te groeien. Door het glas valt zonlicht naar binnen, wat de plant nodig heeft voor de fotosynthese. 
De laatste maanden wint het terrarium ook aan populariteit. We hebben een aantal mooie voorbeelden op een rijtje voor je gezet. De vorm van de terraria is vaak minstens zo mooi als de inhoud! Veel verschillende planten en mossen worden gebruikt om soort plant-schilderij te maken. Je kan er zelf eentje maken, of je kan ze kant-en-klaar kopen.

Dit terrarium is echt een mini-jungle in een huisje
Hier is een heel landschap nagemaakt in een glazen container.

De vorm van het terrarium is minstens zo mooi als de inhoud
 
Door planten toe te passen op een andere manier dan men verwacht zorg je voor een verrassingseffect in je interieur. Je kan planten bijvoorbeeld ophangen, er zijn allerlei vazen & potten op markt waardoor je dit snel en makkelijk kan doen (en zelfs de macramé plantenhanger mag weer tegenwoordig, maar dan het liefst wel in een frisse kleur!) Je kan planten ook in andere producten gebruiken, zoals een room-divider of in combinatie met een andere functie. Genoeg mogelijkheden dus!

hangende planten + botanisch tekening + groene tafel = jungle sfeer in huis

Planten in je vitrinekastjes zorgt voor een speels effect. Als achtergrond van je vitrinekastje kan je nog een bloemenprint gebruiken, dat versterkt het effect.

Simpele hangende potten voor een stylish effect

Hang je planten eens aan de kapstok!

Alleen de bladeren van een plant kan je ook als decoractie gebruiken, op deze manier wordt het een slinger.

Doordat de planten groeien in deze room divider krijg je steeds meer privacy & groen in huis.

Een plantenbank!

Door een plantenbak te combineren met een andere functie, zoals hier een boekenplank, bespaar je ruimte en het staat nog super leuk ook!

Japanse hangende planten
Macramé plantenhangers zijn ook weer hip

Hopelijk heb je de groene koorts nu goed te pakken! Daarom eindigen we deze post met een aantal plaatjes van interieurs waar de bewoners al een echte indoor jungle hebben gemaakt. Wil je (nog) meer inspiratie? Volg dan ons pinterest bord 'the indoor jungle' 
Veel plezier en succes met het groen maken je huis!


Dit is pas echt een indoor jungle!

Veel (hangende) planten maken een groene muur

Hangende planten kan je als een deur gebruiken, dat is zeker een eye catcher in je huis.

Mocht je in je huis een (open) vide hebben dan kan je er met veel hangende planten een prachtig groen balkon van maken

Vele (hoge) planten vormen een natuurlijke room divider.

Woon je in een heel hoog huis? Dan kan je zo'n gaaf plantenplateau ophangen.

Als je heel erg van bloemen houdt, dan kan je je hele plafond er mee vol hangen, wow-effect gegarandeerd!