maandag 17 november 2014

Fairmail: kaartjes waar je écht blij van wordt!

Een kaartje in je brievenbus vinden is altijd leuk. Maar een kaartje van Fairmail is extra leuk! Dit fair trade project helpt kinderen in Peru, India en Marokko om hun schoolgeld te verdienen op een eerlijke en creatieve manier. De oprichters van Fairmail willen kansarme kinderen de kans geven om een inkomen te verdienen om daarmee hun schoolopleiding te kunnen betalen, met het idee dat ze hierdoor een betere toekomst kunnen krijgen. Ze geven deze kinderen fotografielessen, de kinderen maken foto's in hun eigen omgeving, die dan op fairtrade kaarten gedrukt worden. Van elke kaart die verkocht wordt krijgt de fotograaf 50% van de inkomsten, die gebruikt worden om hun opleiding te betalen. Daarnaast wordt er voor elk deelnemend kind 10euro in een ziekenfonds gestort, waar zij en hun familie gebruik van kunnen maken. Een deel van de inkomsten mag ook gebruikt worden om het huis waar ze in leven veiliger te maken, aangezien veel van de kinderen in sloppenwijken wonen. Door het geld wat ze met deze foto's verdienen kunnen ze hun basisopleiding en eventuele vervolg opleiding betalen. Dit project loopt sinds 2006 en inmiddels zijn er al kinderen die hun vervolgopleiding hebben betaald met de foto's die ze hebben gemaakt. Ook zijn een aantal van de eerste fotografen nu de projectleiders in hun eigen land geworden. In 2013 waren er al 2 miljoen kaarten verkocht wereldwijd en was er al meer dan 100.00 euro direct inkomen verdiend door de fotografen, een groot succes dus!

Het idee om de creativiteit te stimuleren en zo ook hun eigenwaarde is misschien wel het mooiste van dit project. De kinderen leren echt te kijken naar wat mooi is in hun omgeving en ze leren hoe ze dit het beste op de foto kunnen zetten. Deze schoonheid is gratis, maar door er een mooie foto van te maken, kunnen ze er geld mee verdienen. Ze leren een vak waarmee ze een betere kans op de toekomst hebben en worden gestimuleerd om creatief te zijn en hun eigen kijk op de dingen te laten zien.

Ook enthousiast geworden? Op de website van Fairmail kan je de kaarten direct bestellen en in de meeste wereldwinkels kom je ze ook wel tegen.

Onze favorieten op dit moment: