maandag 4 januari 2016

Colour of the year 2016

Gelukkig nieuwjaar allemaal! Dat het maar een mooi, creatief en gezond jaar mag worden voor jullie! Een hopelijk ook een kleurrijk jaar! En daar beginnen we dan maar meteen mee in deze post over de kleur van het jaar 2016. Elk jaar roept Pantone een bepaalde kleur van het jaar uit, maar voor dit jaar zijn het er 2 geworden; Rose Quartz en Serenty (lichtroze en lichtblauw)


Het verhaal achter deze kleurenkeuze is als volgt. Volgens Pantone zoeken consumenten steeds meer naar welzijn en een betekenisvol leven als een soort tegengif voor de stress van het moderne leven. Kleuren die ons verlangen naar veiligheid en geruststelling vervullen worden steeds belangrijker. Rose quartz is een verleidelijke doch zachtaardige kleur die compassie en een gevoel van onverstoorbare rust uitstraalt. Serenity is gewichtloos en luchtig, zoals de lucht boven ons en geeft het gevoel van bedenktijd en ontspanning, zelfs in turbulente tijden.
Gecombineerd geven deze twee kleuren verbinding en welzijn weer en een geruststellend gevoel van orde en vredigheid.
Volgens Pantone daagt deze combinatie ook de heersende traditie van kleuren combinaties uit. Daarnaast hebben ze voor twee kleuren gekozen omdat ze in de maatschappij een steeds meer fluïde en gelijke opvatting van gender en mode zien. De huidige generatie is minder bezorgd om beoordeeld te worden en heeft haar ogen geopend voor andere opvattingen over kleur en kleurcombinaties. Kleur wordt steeds meer onderdeel van zelf expressie. En met deze kleuren van het jaar kan dat heel goed!

Een mooi verhaal van Pantone.... We hebben wat afbeeldingen verzameld en naast elkaar gezet om te laten zien dat deze twee kleuren ook hele mooie beelden opleveren.


links: Keith Sonnier, Lit Circle Blue with Etched Glass (1968), rechts: fubiz media


apartement in Kaohsiung City, Taiwan

links: Merete Rasmussen

apartement in Kaohsiung City, Taiwan
bron: inspiringintsight-tumblr

bron rechts: the glamorai

lake retba, senegal


bron: sumally.com


Akatre Rencontre 2013

Ben je al overtuigd van deze combinatie? Wij zijn wel enthousiast eigenlijk! En bij nadere inspectie blijkt dat ik al een beetje bezig ben met het toepassen van deze kleuren :)Hoe kun je deze kleuren combineren? (naast gewoon met zwart, grijs of wit natuurlijk) Gelukkig geeft Pantone daar ook al wat tips voor op hun website. We hebben de paletten een beetje gemixt zodat ze ons het meest aanspraken. (en dat kan je natuurlijk zelf ook doen!)

Wil je nog meer inspiratie op doen? Kijk dan eens op ons pinterest bord over kleuren! Of blijf deze blog volgen, want we schrijven graag over kleur!