woensdag 9 september 2015

Open monumenten dag

In het weekend 12 en 13 September is het weer open monumentendag. Op deze dagen zijn er allerlei monumenten in Nederland die (gratis) hun deuren openen en vaak ook speciale rondleidingen of activiteiten organiseren. Het thema van dit jaar is Kunst & Ambacht. Volgens de organisatie is namelijk het monument dé plaats waar kunst en ambacht samen komt. Daarom is er dit jaar volop aandacht voor architectuur, voor de toegepaste kunsten die daarin verwerkt zijn en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere kunstvormen, zoals podiumkunsten, beeldende kunsten, letteren of muziek.

Tegelijkertijd wordt ook de ambachtskant in het monument belicht. Daarbij kan je denken aan het stucwerk, de wandbeschilderingen, de tegeltableaus, het metselwerk, de betimmeringen of bijvoorbeeld glas-in-lood ramen. Ook in de inrichting zijn er veel ambachten terug te vinden. Het meubilair is vaak nog door een meubelmaker gemaakt, de tapijten door een kundige knoper vervaardigd, en ook het serviesgoed, het glaswerk, de klokken en de stoffering zijn gemaakt door vakkundige mensen.




Speciaal ter gelegenheid van deze dag is er een publicatie 'Kunst & Ambacht' uitgegeven. In dit boek staat het ambacht centraal. Tien ambachtslieden worden voorgesteld in tien verschillende disciplines, werkend met tien verschillende materialen. Uit alle verhalen blijkt hoe ze van hun vak houden en hoezeer dat vak leeft: in hun ambacht ligt volgens hen de verbinding tussen verleden en toekomst besloten. Ze restaureren oude werken maar creëren ook nieuw werk. Aan het woord en in beeld komen de steenhouwer, glasbewerker, goudwerker, houtsnijder, letterschilder, rietdekker, koperslager, restauratie-stukadoor, papierknipper en plateelschilder.
De bijbehorende materialen die in 'Kunst & Ambacht' worden beschreven zijn steen, glas, textiel, hout, verf, riet, metaal, gips, papier en keramiek. Fraaie voorbeelden van toepassingen in monumenten passeren daarbij de revue; natuurstenen details als een haard of schouw, panelen met glas-in-lood, gobelins, tapijten, houtsnijwerk, beschilderde wandpanelen, rieten daken, gietijzeren constructies, papieren behang, kleurige tegeltableaus en nog veel meer. De afgebeelde monumenten zijn veelal te bezichtigen op Open Monumentendag.

Met het thema en de publicatie vestigt de Open Monumentendag nadrukkelijk de aandacht op de verhouding tussen het materiële en het immateriële. Het bouwwerk is het resultaat van het werk van ambachtslieden die er al hun talent, passie en liefde in hebben gestopt. Vakmanschap staat daarbij voorop. Het doorgeven van tradities aan nieuwe generaties levert een bijdrage aan het behoud van monumenten. 

In Workum is tijdens de open monumentendag in 'It Pottebakkershûs' een tentoonstelling open over Workums aardewerk. Dan kan je bijvoorbeeld zien hoe het ontstaan is, welke gereedschappen en grondstoffen gebruikt worden. De winkel van de broers Kunst in Workum - waar ANNY& mee samen werkt- is ook open op zaterdag. (Begine 9/11) Ze vinden het altijd leuk als je een kijkje wil nemen in het atelier achter de winkel en vertellen je graag over hun ambacht!


Wil je je eigen programma samenstellen, of kijken welke monumenten bij jou in de buurt open zijn? Kijk dan even hier! Veel plezier dit weekend bij het ontdekken van de Nederlandse monumenten & ambachten!