woensdag 6 mei 2015

Freedom Cove

Welkom in het speciale huis van Wayne Adams en Catherine King. Of beter gezegd: welkom op het eiland van Wayne & Catherine! Dit stel heeft zelf een eiland gebouwd van 12 drijvende platforms, dat samen hun paradijs 'Freedom Cove' vormt. Op deze platforms vind je onder andere 5 kassen, een tuin, een dansvloer, een kunstgalerie, een vuurtoren en een studio waar het stel woont. Ze zijn geheel zelf voorzienend, de groeten & fruit worden in de kassen verbouwd, en de energie die ze nodig hebben wekken ze zelf op met zonnepanelen. (helaas zijn die op het moment stuk en gebruiken ze in de tussentijd een generator. Maar ze hebben geen koelkast of vriezer, dus heel veel stroom verbruiken ze niet) Ze leven van wat ze zelf verbouwen en van de vis die Wayne vangt. Drinkwater halen ze in de zomer bij een waterval in de buurt, in de winter vangen ze regenwater op, wat ze filteren totdat het drinkwater is.

Wayne & Catherine leefden vroeger in het centrum van Tofino (een klein dorp op Vancouver Island, Canada). Op het moment dat deze kans letterlijk voor hun voeten viel, besloten ze hem met beide handen aan te nemen. “Gedurende een winterstorm, vielen er een heleboel bomen om. Wij verzamelden al het hout en brachten het terug naar de eigenaar, maar die zei dat we het mochten houden... dus dachten we, het is tijd om een eigen huis te bouwen' In de zomer van 1991 zijn ze begonnen met de bouw van hun eiland, een half jaar later hebben ze het eiland op zijn plek gesleept. Sindsdien wonen Wayne & Catherine er het hele jaar door. Het stel brengt de meeste tijd door in de kassen en met het vangen van vis. Daarnaast zijn ze beiden zeer creatief. Catherine is van oorsprong een danseres, schilderes, schrijver en muzikant. Wayne is houtbewerker. Hij is begonnen met het snijden en bewerken van hout toen hij, op 24-jarige leeftijd, als ranger in de bossen van British Colombia (Canada) werkte en een bezigheid zocht om de eenzame nachten door te komen. Toen hij het snijden eenmaal in de vingers had, is hij andere materialen gaan uitproberen, zoals ivoor, walvis botten (aangespoeld). Catherine was een danseres en kunstenares. Toen ze Wayne leerde kennen raakte ze steeds meer geïnspireerd door het snijwerk. Inmiddels heeft ze haar heel eigen stijl in het houtsnijden ontwikkelt, daarnaast maakt ze multimedia kunst en is ze een gepassioneerd tuinierster.
In de zomermaanden is het eiland te bezoeken, Wayne & Katherine geven graag hun kennis en visie op het buitenleven door. Daarnaast kunnen ze een klein beetje geld verdienen door snijwerk van Wayne te verkopen aan de bezoekers.
'Het wonen in de wildernis is een constante bron van inspiratie' zegt Wayne (59) 'Het is zo geweldig om elke morgen wakker te worden en dit alles te zien' Het stel is van plan om voor altijd in hun Freedom Cove te blijven wonen. 
Ik vind het heel erg mooi om te zien dat mensen zo'n eiland helemaal zelf hebben gebouwd. Door hun kennis en vaardigheden (zoals tuinieren, vissen en houtbewerking) toe te passen, hebben ze hun eigen droomleven vorm gegeven en kunnen ze geheel zelfvoorzienend (en dus onafhankelijk) leven.

voor meer informatie over een bezoekje aan Freedom Cove, kijk dan hier. 


Dit eiland deed ons erg denken aan de drijvende eilanden & huizen die we in Vietnam hebben gezien, in Halong Bay. De mensen daar wonen in hele dorpen van drijvende huizen en boten. Ietsjes minder duurzaam en rustig dan in Canada (er komen heel veel bootjes met toeristen langs) maar een beetje hetzelfde idee. Wil je meer lezen over ons avontuur in Vietnam van vorig jaar, kijk dan nog een hier of hier.