dinsdag 13 januari 2015

Delen, lenen & ruilen...

Al een tijd zijn er allerlei initiatieven om in plaats van spullen of diensten te kopen ze te delen of te ruilen. Of om kennis uit te wisselen, zonder dat je er geld voor hoeft te betalen. Zelf heb ik een tijdje een taal-tandem gedaan, ik leerde Spaans van een meisje dat naar Nederland gekomen was en ik hielp haar met Nederlands. Een win-win situatie dus eigenlijk. En ook gezellig, want vaak spraken we af in een cafeetje en kletsten we ook over andere dingen dan de lesstof.
Spullen delen in plaats van kopen is natuurlijk ook duurzamer, er hoeft niet keer op keer een nieuw product geproduceerd en getransporteerd te worden.... zeker voor producten die je niet zo vaak gebruikt is dit een goede oplossing.

We zetten een aantal initiatieven op een rijtje:


Kleding lenen
Er zijn in Amsterdam en in Utrecht recent vergelijkbare initiatieven ontstaan: het lenen van kleding in plaats van het kopen. 
Bij de kledingbibliotheek in Utrecht kan je 4 weken kleding lenen en dan breng je het weer terug (je mag het gewoon in de wasmand gooien, super handig) en dan kan je weer een nieuwe set kleding uitzoeken. Ze hebben een mix van unieke designerkleding, duurzame fairtrade outfits en leuke tweedehands stukken. De designerkleding wordt door jonge ontwerpers gemaakt van de tweedehands kleding die gedoneerd wordt bij de kledingbibliotheek. Deze stukken zijn dus echt uniek. De oprichtsters van de kledingbibliotheek willen op deze manier ook ontwerpers die op een duurzamere manier willen ontwerpen een platform bieden. Ze hebben ook duurzame labels gevraagd om kleding van hun merk te doneren, zo kan de lener kennis maken met de duurzame labels. Je kan een klein of groot abonnement aanschaffen of een strippenkaart. 
Voor meer info: zie de website van de kledingbibliotheek


In Amsterdam is eenzelfde initiatief ontstaan: Lena Fashion Library. Dit concept is opgericht door 4 dames met veel ervaring in de mode industrie. Bij Lena kan je kiezen uit verschillende abonnementen, laag, midden en hoog. Ook hebben ze een strippenkaart. Ze hebben aan alle kledingstukken punten toegekend, gebaseerd op uniciteit, kwaliteit en stijl van het betreffende item. Met de punten, passend bij het type membership, kun je komen ‘shoppen’ in de library. Online kan je al een deel van de collectie zien. Ook de foto's van de winkel zien er erg mooi uit. 
Als ik in Amsterdam of Utrecht zou wonen zou ik hier zeker gebruik van maken, het lijkt me zo handig om voor een feestje een outfit te lenen. Het leuke is ook dat je veel meer stijlen uit kan proberen, aangezien als het niet bevalt je het gewoon weer terug kan brengen.
Kijk voor meer informatie op de website van Lena


fotografie: Carolien Baudoin

fotografie: Bo van Veen

fotografie: Bo van Veen

fotografie: Bo van VeenSpullen lenen
Er zijn heel veel spullen die je niet heel vaak nodig hebt, en die je best zou kunnen lenen van iemand. Peerby is een platform waar je een oproepje kan plaatsen voor bijvoorbeeld een behangafstomer (mocht je die ooit nodig hebben) Dat oproepje wordt dan naar mensen bij jou in de buurt gestuurd en meestal binnen een half uur heb je al een reactie. Dit zorgt ervoor dat je zelf niet zo'n apparaat hoef te kopen en dat je de mensen in je buurt wat beter leert kennen.
Enthousiast geworden: hier is de websiteKennis delen
Konnektid heeft het idee dat alle dingen die je zou willen leren aanwezig zijn in je eigen buurt... maar dat je het alleen moet vinden. Daarom hebben zij een platform opgezet waar je aan kan geven wat jij iemand kan leren en wat je zelf zou willen leren. En zo kan je dus iemand vinden die je Thais kan leren koken, of een brainstorm sessie met je kan doen of iemand die je helpt bij de administratie. En je kan je eigen kennis delen. Je huis delen
Zelf ben ik al een tijdje lid van Couchsurfing, een website waarmee je in contact kan met andere 'surfers' over de hele wereld. Je kan dan een verzoek sturen om op hun bank (of logeerkamer) te blijven slapen. Zo kan je een beetje het lokale leven leren kennen als je op reis bent. En je maakt vaak hele leuke dingen mee: in Canada heb ik beer-stoofpot gegeten bij een stel dat (bijna) helemaal zelfvoorzienend leefde op een prachtige locatie bij een meer. En in Alaska heb ik een supermooie vlucht rond Mount McKinley gemaakt, omdat onze host daar werkte en het vliegtuigje nog niet vol zat! Unieke ontmoetingen dus en altijd heel veel lol! Door een referentie systeem weet je al snel of je host te vertrouwen is, en anders zijn er allerlei veiligheidsopties & tips op de site te vinden. Couchsurfing is altijd gratis (ook al wordt het natuurlijk zeer gewaardeerd als je bijvoorbeeld een typisch Nederland gerecht voor je hosts gaat koken)
Je tuin delen
Heb je een mooie tuin in plaats van een bank of logeerkamer? Dan kan je je aanmelden bij het initiatief 'camping in my garden' Op deze site kan je tuinen van particulieren vinden in Europa waar je tegen betaling van een klein bedrag je tent op kan zetten. Ook een mooie manier van lokale mensen ontmoeten!
Je wc delen...
De site airbnb is al behoorlijk bekend, maar er is nu ook airpnp.... en inderdaad, je kunt dan een wc zoeken en lenen! (eventueel tegen betaling) Nu alleen nog maar in New Orleans, USA... maar misschien binennkort ook wel in Nederland :)


Meer delen?
Op de site deeleconomie vind je nog veel meer initiatieven om kennis, spullen of diensten te delen. Het is een overzichtelijk site met de categorien eten, spullen, vervoer, verblijf & menskracht.


Ben jij nog een leuk deel-initiatief tegengekomen? Laat een berichtje achter, want we vinden het leuk om over nog meer van deze leuke ideeën te horen!